Wiv voorstel : opheffing privacy

internetconsulatie-wiv

De overheid houdt een  internet consulaat over de nieuwe wet Wiv  (Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten) met daarin een aantal vergaande voorstellen. Hierop heb ik mijn mening gegeven die je hieronder kunt lezen, reageer voor 1-9-2015 en laat de overheid weten wat je van dit voorstel vind!

Het geven van je mening kan met behulp van de formulier van BOF of je kun je eigen reactie maken. Voel vrij om mijn reactie te gebruiken, maar gebruik wel je eigen woorden.

Alle reacties op dit wetsvoorstel kun je hier lezen.

Sleepnet surveillance en delen gegevens met buitenland

In een goed werkend rechtssysteem zou het moeten zijn dat een persoon die niet verdacht wordt volgens strafrecht door regering en/of andere overheidsdiensten mag verwachten dat zijn privacy gerespecteerd word. (Artikel 10 grondwet). Door het toestaan van sleepnet surveillance  en het delen van deze gegevens met buitenlandse diensten in welke vorm dan ook worden alle burgers van Nederland gezien als potentiële verdachte en kunnen hierdoor geen enkele verwachting hebben met betrekking op het hebben van privacy. Uiteindelijk kan dit ernstige gevolgen hebben op een goedwerkende democratie omdat bijvoorbeeld klokkenluiders niets meer durven te melden omdat zij dit niet (of zeer moeilijk)  anoniem kunnen doen. Ook kan het voor journalisten (waakhonden van de democratie) zal het erg lastig worden om gevoelige onderwerpen goed te kunnen verslaan.

Het ‘opheffen’ van privacy van de burgers voor het eventueel kunnen vervolgen van een zeer kleine groep van terroristen/criminelen is een zeer slechte afweging waarvan de gevolgen (geen privacy, slechte democratie) op langer termijn erger zou kunnen zijn dan wat er op korte termijn geprobeerd word om op te lossen (bepaalde zeldzame vorm van criminaliteit).

Bij sleepnet  surveillance wordt veel gegevens verzameld waarvan meerdere malen is gebleken dat dit geen zin heeft voor het opsporen van terroristen/criminelen. In vrijwel alle gevallen van een terroristische aanval is het een bekende van de overheidsdiensten die niet langer in de gaten werd gehouden. Het zou meer zinvol zijn om deze bekenden te volgen ipv alle onschuldige burgers te gaan bespioneren.