“Ik heb niets te verbergen op internet”

Op dit moment is PRISM leak van Edward Snowden erg in het nieuws. De kritische mensen die zich bezig houden met privacy en internet waren niet echt verbaast dat het gebeurde, al waren ze wel wat verrast op welke schaal het gebeurt. Natuurlijk ontkent diverse partijen dat het niet zo erg is of dat alleen een specifieke ‘doelgroep’ word bespioneerd, maar in de praktijk denk ik dat iedereen wel van uit moet gaan dat ze het risico lopen om in de gaten gehouden worden.

De meeste mensen reageren onverschillig met “ik heb niks te verbergen”. Dit is wel heel onverschillige en zelfs gevaarlijke reactie en ik zal hier aangeven waarom iedereen wel wat te verbergen heeft.

Je privé leven
Meest duidelijke is natuurlijk dat er wellicht onderwerpen over je bekend worden die je liever privé had gehouden, bijvoorbeeld dat je op een feestje iets te gezellig was en door iemand een foto op Facebook word geplaatst, voor iedereen te zien ook vele jaren later. In de meeste gevallen zal dit hooguit gênant zijn maar kan ook ernstige gevolgen hebben. Als een toekomstige werkgever ziet dat je van (te veel?) feestjes houdt in het weekend en je daarom niet geschikt vind voor de functie. Het kan ook bijvoorbeeld zijn dat je wel heel vaak zoekt op specifieke gezondheid problemen hebt die niet iedereen (en zeker niet de verzekeringsmaatschappij) hoeft te weten.

Je identiteit
Wie je bent word bepaald door slechts een paar stukjes gegevens zoals een kopietje van je paspoort of je BSN nummer. Als je eigen identiteit niet beschermd kan hier misbruik van gemaakt worden door op je naam een bestelling te maken of schulden aan te gaan. Vervolgens moet jij zelf bewijzen dat niet jij dit gedaan hebt maar iemand identiteitsfraude heeft gepleegd. Dit kan een erg lange en vervelende traject zijn.

Je bent strafbaar
Met inmiddels duizenden wetten en subsecties kent niemand volledig de wet. De kans dat je dagelijks onbewust een of meerdere regels overtreed in zeer waarschijnlijk. In normale dagelijkse leven is dit niet zo problematisch aangezien de wetgevende macht niet iedereen altijd in de gaten kan houden. Maar nu is het iemand continu in de gaten houden is geen utopie meer is, het is de dagelijkse realiteit. Hierdoor is het niet meer de vraag of je word op gepakt wanneer je een wet overtreed maar meer de vraag of de overheid je zou willen oppakken voor een wet die je toch wel overtreed. Dit lokt willekeur uit dat vrijwel iedereen op elk moment opgepakt kan worden indien de overheid dat zou willen. Jij bepaald niet of je wat illegaals doet, de overheid bepaald dit. Je hebt wel wat te verbergen maar je weet het nog niet.

Je gedraag je ‘verdacht’
Het kan zijn dat je door samenloop van omstandigheden (bv contant een vliegticket kopen omdat je pasje niet werkt) gekenmerkt word als potentiële verdachte. Probeer dan maar aan te tonen dat je een hele goede reden had. Met een continue surveillance is de kans op dit soort fouten steeds groter. Zo werd er in Londen iemand opgepakt omdat hij een te dikke jas aan had of worden mensen om onduidelijke reden niet meer op het vliegtuig.

Conclusie

Met deze voorbeelden zie je dat iedereen wel iets te verbergen. Daarom is een volledige bewaking van al je (internet) activiteiten op verschillende fronten een heel slecht idee. Misbruik of verkeerde interpretatie van deze gegevens is groot en het lost niks op.

Met andere woorden iedereen heeft wat te verbergen.

Wat kun je hiertegen doen?

Gelukkig zijn er wel manieren om wat van je privacy terug te claimen. In de eerste instantie moet je altijd kritisch zijn als je gegevens vragen en natuurlijk niet alles delen via sociale media. Ik zelf deel bijvoorbeeld op Facebook alleen de dingen die ik ook via Twitter deel, ik ga er van uit dat iedereen alles op Facebook kan delen. Er zijn ook een aantal technische maatregelen nemen zoals gebruik van encryptie voor je email (PGP / GnuPG) of software gebruiken om anoniem te browsen (TOR).

Wil je meer weten? Check dan de volgende links :