Gemeente Enschede gaat rechtszaak aanspannen tegen Autoriteit persoonsgegevens ivm opgelegde boete. Dit zag ik al aankomen gezien de eerste reactie van de gemeente dat ze vol tegen de boete ingaan. Al ben ik verder geen partij in deze rechtszaak ben ik wel heel erg benieuwd hoe lang dit allemaal gaat duren voordat er een uitspraak ligt en wat het de Gemeente Enschede aan advocaat bijstand gaat kosten. Gemeente heeft nu al € 145.000 besteedt en het rechtsproces moet nog starten. Zou me niks verbazen als op einde van de rit de kosten van de advocaten hoger worden dan de oorspronkelijke boete.
De officiële aankondiging van de gemeente Enschede kun je op hun site vinden.
Een paar opmerkingen over het artikel (herhaling punten die ik al eerder heb aangehaald)
De AP staat op het standpunt dat het theoretisch wel mogelijk is om personen te identificeren aan de hand van de verzamelde data. De AP heeft op geen enkele wijze aangetoond hoe dit in de praktijk bij de passantentellingen in Enschede mogelijk was.
AP heeft leefpatronen van 3 personen uit de database kunnen halen. Indien de database echt anoniem zou zijn zou je deze rapporten niet kunnen maken.
Wethouder Jurgen van Houdt: “Laat ik één ding duidelijk stellen: Enschede heeft met de passantentellingen nooit bezoekers in onze binnenstad geïdentificeerd of gevolgd. Dat wilden wij niet. Dat konden wij ook niet. ….
Dat de gemeente het niet zo bedoeld heeft, ontslaat de gemeente niet om goed uit te zoeken of het geleverde product (wifitracking geleverd door City-traffic / RMC) daadwerkelijk privacy veilig is. En dit is meer dan op de blauwe ogen van de leverancier geloven dat het zo is, hier hoort ook een stukje eigen onderzoek bij. Indien de gemeente deze kennis niet in huis heeft zijn er genoeg partijen in Enschede (Universiteit en Saxion) die dit kan beoordelen.
Enschede kreeg tot op heden als enige gemeente een bestuurlijke boete opgelegd van de AP, zonder waarschuwingen en overleg vooraf.
Alle gemeenten in Nederland zou via VNG op 30 nov 2018 een brief van AP moeten hebben ontvangen dat wifi tracking alleen in uitzonderlijke omstandigheden zijn toegestaan. Hierbij moet je denken aan crowd control tijdens erg drukken evenementen. Dit is niet alle bewoners van Enschede 24/7 volgen. Bovendien heb ik vanaf het begin (5 september 2017) vragen gesteld en een officiële klacht ingediend over de privacy en gebruikte techniek.
Jurgen van Houdt : “Een rechterlijke uitspraak is namelijk van belang voor de ontwikkeling van toekomstige slimme digitale toepassingen. Niet alleen in Enschede, maar in vele Nederlandse steden en gemeenten.”
Dat gemeente Enschede een ‘smart city’ wil zijn prima, maar dat moet je juist doen met alle privacy bescherming die mogelijk is. Hier word gesuggereerd dat door verbod op wifitracking een belemmering is in smart city, een tegenstelling die niet klopt. Er zijn genoeg alternatieve privacyvriendelijke manieren om de drukte in de stad (bij benadering) te bepalen, hiervoor is het niet nodig dat je privacy van je burgers te grabbel gooien.
In de media over dit artikel: