Op dinsdag 6 Februari heb ik (weer) een gesprek gehad met de gemeente Enschede over de wifi tracking. Eerst het goede nieuws, gegevens worden bij CityTraffic 2 maanden opgeslagen (was 6 maanden) en Gemeente geeft opdracht om bij CityTraffic een pentest te laten uitvoeren.
Tevens gaat de gemeente serieus kijken of toch wellicht wat mogelijk is met hun eigen “Stad van Enschede” wifi netwerk. Saxion had hier al (gedeeltelijk) naar gekeken maar resultaat was niet helemaal duidelijk. CityTraffic heeft wel aangegeven dat er een correlatie is tussen deze data en hun eigen telling, dus zou men op deze manier de bezoekersaantallen kunnen bepalen.
Gemeente blijft bij standpunt dat er een grondslag is voor wifi tracking. CityTraffic doe dit volgens de voorwaarden van AP (hash MAC e.d.). Hierdoor hoef volgens gemeente geen toestemming vooraf worden gevraagd. Tevens vinden ze het hun taak om tellingen ter beschikking te stellen aan winkeliers. Gemeente wil graag de effecten zien van (tijdelijke) wijzigingen in de stad. Ze werken samen met CityTraffic omdat deze de gegevens ook kan vergelijken met andere gemeenten.
Samenvattend wil de gemeente wel meewerken maar blijven ze bij standpunt dat wifi tracking zoals CityTraffic dit doet binnen de regels is en een goede grondvest heeft. Hier ben ik het niet mee eens, ik ben van mening dat men VOORAF toestemming moet geven, als de techniek dit niet ondersteund (zoals wifi) is dat geen reden om dan toch maar te introduceren.
Ik zal binnenkort weer bellen met Autoriteit Persoonsgegevens en checken wat de mogelijkheden zijn.