5 Mei is het de dag van de vrijheid, een mooi moment om stil te staan bij onze vrijheid in Nederland. Naast de fysieke vrijheden die we in Nederland hebben wordt het ook steeds belangrijker hoe onze het met onze digitale vrijheid geregeld is.
Het is niet voor niks dat in de grondwet en Europese verdrag privacy als een van de grondrechten is opgenomen. Helaas zijn deze bevochten rechten niet vertaalt bij de digitale ontwikkelingen van de laatste paar decennia.
Voor het behouden van democratie is privacy essentieel. Als je als burger anoniem wil protesteren tegen de overheid is privacy van grootste belang. Als je in een totalitaire staat niet anoniem misstanden kunt melden word het wel erg lastig in verweer te komen. Zonder privacy zou het voor een dergelijk persoon slecht aflopen.
Maar ook in Nederland is privacy van belang. Veel Nederlanders zijn erg nonchalant met zijn gegevens, als er aan de kassa gevraagd word wat je postcode is of geboorte datum zullen de meeste mensen dit zonder problemen geven. Wat dat betreft mogen we wel kritischer worden en, zoals Brenno de Winter tijdens zijn lezing aangaf, iedere dag 1 minuut denken aan privacy.
Om je digitale privacy te garanderen word het al snel technisch maar een van de essentiële onderdelen is dat je de gebruikte software kunt vertrouwen. Hiervoor komt, zoals Arjen Kamphuis al aangaf, eigenlijk alleen open source software in aanmerking, omdat je hierbij de bron code kunt bekijken en checken of er geen extra software toegevoegd is zoals backdoors of andere ongewenste opties.
Er zijn nog twee lezingen te gaan waarbij zeker weer interessante onderwerpen langs komen. Als je geïnteresseerd bent kom dan vooral luisteren.
Wil je zelf aan de slag op 17 mei hebben we de Privacy Café waarbij je leert om te gaan met tools die je privacy beschermen.