3D printing voor iedereen

Het lijkt er op dat 3D printing op punt door van doorbreken staat voor de (early adoptors) consumenten. 3D printers worden aangeboden via warenhuizen van de Bijenkorf aan de eindconsumenten en ook PowNews had een item over het 3D-printen van een ‘wapen’.

Het is een hot item !

Wat is eigenlijk een 3D printer? 

3D printers komen in vele soorten en smaken waar dan ook natuurlijk verschillende prijskaartjes aan hangt. Zo zijn er poeder printer en UV Resing (hars) printer die vooral alleen in de professioneel omgeving gebruikt worden. Voor de hobby markt is er bijvoorbeeld de RapRap additieve printers die je al kunt kopen vanaf € 450,= als bouwpakket of een Makerbot Replicator 2 voor $ 2200,= als kant en klare printer. Deze printers zijn nog niet allemaal even geschikt voor iedereen, voor bv de RepRap je moet wel twee rechter handen hebben om hier goed mee om te gaan. In de toekomst zal dit nog wel beter worden zoals de Cube die bij de Bijenkorf word verkocht voor € 1050,=

Wat kunt je met een 3D printer?

Vrijwel alle 3D printer die voor de hobby markt werken met techniek van additieve printen. Dit wil zeggen dat ABS plastic word verhit tot het smelt en er dan een dun laagje word neergelegd. De printer gaat dan een heel klein stukje omlaag en print weer een laagje, zo word het object laagje voor laagje opgebouwd. Het eindproduct is dan een fysiek stevig plastic die je dan kunt gebruiken.

Eigenlijk kun je vrijwel alles mee maken, op dit moment alleen van plastic maar in de toekomst zal hier wel meer keuze in komen. De nauwkeurigheid van de geprinte objecten zijn op dit moment rond de 0.25 mm maar dit zal in de toekomst ook beter worden. Een ontwerp kun je als je kennis hebt van CAD zelf maken of downloaden bij bijvoorbeeld thingiverse en de Pirate Bay physibles.

AR-15 part that is printed

AR-15 met markering ‘lower half’

In een uitzending van PowNews van 4 oktober werd vermeld dat dat men ‘wapens’ kan printen met een 3D printer. Dit klinkt erg schokkend maar het verhaal zit iets anders in elkaar. Hierbij word niet het hele wapen geprint echter slechts 1 onderdeel te weten de ‘lower reciever half’ van een AR-15 semi-automatische geweer, in de afbeelding hierboven geel weergegeven. Dit onderdeel is waar alle andere geweer onderdelen, die in USA gewoon los te verkrijgen is, aan gemonteerd word. Dit is ook het enige onderdeel dat daar streng gereguleerd is vandaar dat het daar de nodige media-aandacht heeft gekregen. Het is trouwens in usa toegestaan om zelf je wapens te maken, dus met het printen van dit onderdeel was geen enkele regel overtreden. Hij had het ook met behulp CNC machine kunnen maken, dan had er niemand wat over gezegd.

Toekomst

Op dit moment is de 3D printen markt nog echt een nice markt, zodra dit groot word zal er ongetwijfeld een gevecht worden of alles wat kan inderdaad ook geprint mag worden. Zo kun je op dit moment het bovengenoemde wapen onderdeel nog gewoon downloaden en printen. Er valt ook wel te verwachten dat, net als bij MP3 en andere downloads, de nodige partijen weer zullen proberen om dit te verbieden en/of te regulieren. De eerste poging hiervoor is al gezet in vorm van een patent aanvraag voor het gebruik van DRM voor 3D printers. Gezien ervaringen van voorgaande DRM toepassingen zou dit uiteindelijk op zijn zachtst gezegd een zooitje worden.

Persoonlijk verwacht ik dat 3D printing net als baanbrekende technologie zal zijn zoals de introductie van computers, mobieltjes en internet. We hebben nog maar net de eerste stapjes gezet en het belooft nog veel voor de toekomst.

Wil je kennis maken met deze toekomst kun je een kijkje nemen bij TkkrLab, hier hebben we een RepRap Huxley staan.