Tubantia : De Sleepwet: een zegen of een zorg?

Is de Sleepwet een zegen voor de veiligheid in Nederland of zet de nieuwe wetgeving juist onze privacy zwaar onder druk? In het Balengebouw kruisen deskundigen Paul Abels en Dave Borghuis maandagavond de degens.

WILCO LOUWES

ENSCHEDE

Tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart, mogen Nederlanders ook hun stem uitbrengen op het referendum over de vernieuwde Wet op de inlichtingen – en veiligheidsdiensten (Wiv). Die wet wordt ook wel de Sleepwet genoemd, omdat het veiligheidsdiensten in staat stelt zonder toestemming een ‘sleepnet’ te trekken.

Dat wil zeggen dat massaal online communicatie afgeluisterd mag worden in een wijk als er een verdacht persoon woont en dat apparaten als televisies, computers en telefoons, gehackt mogen worden. Er kan een DNA-bank worden aangelegd en verzamelde gegevens mogen met buitenlandse inlichtingendiensten gedeeld worden.

Volgens de overheid is de Sleepwet noodzakelijk om adequaat en snel op te treden bij terroristische dreiging. Oud-Almeloër Paul Abels werkte bij diensten als de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en de AIVD. Hij is maandagavond te gast bij het debat van Pakhuis Oost in het Balengebouw. Abels zei onlangs in een interview in deze krant dat hij begrijpt dat er mensen zijn die de Sleepwet niet willen, “maar dat komt mede doordat er met angstbeelden wordt gewerkt die niet terecht zijn.” Vergelijkingen met de Überwachungsstaat van de DDR gaan voor hem niet op. “Als je de wet goed leest, staat daar dat van het willekeurig afluisteren van burgers geen sprake is.”

Ook Dave Borghuis van Hackerspace Tkkrlab is er maandag bij. De Enschedeër is lid van de Piratenpartij. Borghuis diende eerder een klacht in tegen wifitracking in de binnenstad, waarbij bezoekers geteld worden via telefoonsignalen. “Net als bij wifitracking maak ik me bij de Sleepwet zorgen over de privacy”, zegt Borghuis. Gegevens van niet-verdachte burgers worden volgens hem wel gefilterd, “maar daar mogen inlichtingendiensten drie jaar over doen. Ondertussen kan die informatie worden gedeeld met het buitenland.” Het kan volgens Borghuis gaan om gevoelige informatie. “Gesprekken of e-mails. Of uitspraken van iemand die voor of tegen Erdogan is.”

Net als bij wifitracking maak ik me bij de Sleepwet zorgen over de privacy

Sleepwetdebat: maandag, aanvang 20.00 uur in het Balengebouw. Entree gratis. Aanmelden via de site: concordia.nl/verdieping.