Landelijk Wifi opt-out register

Op 2 Maart meld nu.nl dat de Wifi tracking bureau’s gebruik willen gaan maken van een landelijk opt-out register.

Dit lijkt een goede stap maar hierbij wordt volledig voorbij gegaan aan de oorspronkelijk probleem. Je moet volgens de AVG VOORAF toestemming vragen of je prive gegevens (zoals je MAC adres) wil delen met derden. Pas NA deze toestemming zou iemand getrackt mogen worden in de stad. In de praktijk is hiervoor geen techniek om dit voor wifi tracking mogelijk te maken, maar dat betekent niet dat je dan maar zonder deze toestemming mensen moet gaan tracken.

Een ander zwaarwegend punt is dat mensen zich onbespied moeten kunnen rondbewegen, met wifi tracking is die niet het geval. Dit is dan een zware inbreuk op je privacy waar niet te licht overheen gestapt moet worden.

Mijn bezwaren tegen opt-out register

Met een opt-out register moet de consument actie ondernemen als hij niet gevolgd wil worden in de stad. Al klinkt het ‘privacy vriendelijk’ hiermee komt de verantwoordelijkheid bij de consument te liggen in plaats van de wifi tracking bureau. Dit is het omkeren van de huidige wettelijke regels. In gesprekken die ik met CityTraffic heb gehad weet ik ook dat erg weinig mensen gebruik van maken van deze mogelijkheid (denk aan tientallen voor een stad zoals Enschede). Je moet namelijk je MAC adres op je telefoon opzoeken en deze ingeven in een site, dit is voor veel mensen toch wel een lastige opgave.

Naar mijn mening proberen de wifi bureau’s op deze manier hun illegale werkwijze te legaliseren. Ook met de opmerking dat gegevens nu geanonimiseerd zijn ben ik nog aan het onderzoeken, hiermee heb ik wel contact met Citytraffic maar de exacte technische details boven water krijgen gaat nog moeizaam. Op dit moment heb ik nog sterk de indruk dat dit vooral marketing praat is, niet iets wat cijfermatig of door wetenschappelijk onderzoek onderbouwd is.

Wil je meer over wifi tracking weten lees dan dossier wifi tracking